Vegeta
Sataras
2 portioner |
40 minuter |
Recept
Vår variant på sataras där vi tillagar det med ris i för att få den matigare. Det finns varianter både med och utan ris i. Sataras är en grönsaksröra med mestadels paprika i, det är en somrig lättlagad rätt som passar perfekt att tillaga när paprikan är i säsong. Serveras oftast som sidorätt till annat tex till grillat eller bara med en bit bröd. Vegeta allkrydda innehåller en mix av torkade grönsaker och salt så smaka av rätten innan du saltar mer.
Ingredienser
6 msk solrosolja
2 st gullök
2 st vita paprikor
2 st spetspaprikor
4 st skalade tomater
1-2 tsk Vegeta allkrydda
2 1/2 dl Arborio ris
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tomatpuré
600-800 ml vatten
Salt
Peppar
Chiliflakes
Gör så här
1. Börja med att skära löken i mindre bitar/månar.
2. Värm en större gryta & tillsätt olja & lök. Låt gå en stund tills löken är glansig.
3. Skär ner paprikorna i mindre bitar och lägg i grytan. Låt gå på svag värme ca 15-20 min tills löken & paprikorna har mjuknat en aning.
4. Koka upp vatten i en mindre kastrull & skär små kryss i tomaterna, låt koka tills skalet börjar släppa. Dra av från plattan, låt svalna & skala sedan tomaterna. Skär ner i mindre bitar och tillsätt i grytan. Tillsätt även tomatpuré, låt gå en stund.
5. Tillsätt riset & låt det stekas en stund under omrörning. När riset är glansigt tillsätt lite vatten allt eftersom. Låt koka ytterligare ca 20 min. Tillsätt mer vatten om det behövs.
6. Krydda med Vegeta, svartpeppar, chiliflakes för hetta, äppelcidervinäger för syra samt ytterligare lite salt.
7. Låt koka & smaka av om det behövs mer kryddning under tiden.
8. Rätten är klar när riset är al dente. Servera som tillbehör till grillat eller som en hel måltid med en bit Plivit somunbröd vid sidan om. Toppa med persilja.