Zlatni Puder
Orahnjaca
8 portioner |
1 timma och 30 minuter |
Recept
Klassiskt recept på rulltårta som oftast bakas vid högtider så som jul och påsk
Ingredienser
25 g jäst
2,5 dl mjölk
8 dl Zlatni Puder vetemjöl
100 g smör
2 äggulor
4 msk socker
1 ägg till pensling
Fyllning
250 g malda valnötter
7 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
Toppning
Florsocker
Gör så här
1. Smält smöret och häll i 2,5 dl mjölk i grytan (vätskan ska vara fingervarm)
2. Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av den varma mjölkblandningen, rör om tills jästen är upplöst
3. Tillsätt resten av vätskan tillsamman med socker och Zlatni Puder (tillsätt mjölet i omgångar under omrörning) spara 1 dl
4. Tillsätt 2 äggulor samt de sista mjölet
5. Knåda degen och låt sedan jäsa i 40 min
6. Krossa/mal ner valnötterna och tillsätt vaniljsocker
7. Värm mjölken till fyllningen i en kastrull och tillsätt sedan mjölken i omgångar i de malda nötterna, tillsätt även vaniljsockret
8. Sätt ugnen på 200 grader
9. När degen jäst färdigt kavlar du ut degen 30x30 cm och bred sedan på nötmixen. Rulla ihop degen och lägg i en bakplåtsklädd form med höga kanter
10. Pensla brödet med ett uppvispat ägg
11. Grädda brödet på 200 grader i 10 min sänk sedan värmen till 180 och låt brödet gräddas ytterligare 20-25 min
12. Pudra med florsocker vid servering