Plivit

 

Meggle

 

Lergryta med paprika och kajmak

4 portioner | 

30 minuter | 

Recept

Lergryta används mycket på Balkan vid tillagning av olika ugnsbakade rätter. Har man ingen lergryta hemma så kan man använda sig av lertallrikar alternativt en ugnsform. Detta är en smakrik vegetarisk rätt där paprikorna står i centrum tillsammans med krämig kajmak (syrad grädde).

Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 röda paprikor
4 stycken Carli paprikor (långa gröna)
2 msk vetemjöl
200 g Plivit Travnicki vitost
400 g körsbärstomater på burk
200 g Meggle kajmak
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk chiliflakes
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
Olivolja
En näve färsk persilja

Gör så här

1. Hacka lök, vitlök och dela paprikorna i mellanstora bitar
2. Stek löken i några droppar olivolja tills de mjuknar
3. Tillsätt paprikan och låt steka tillsammans med löken i ytterligare några minuter
4. Pudra över 2 msk vetemjöl, rör om och tillsätt tomaterna
5. Stäng av värmen och smula i (grova bitar) vitost samt 2 dl kajmak (vänd i försiktigt) och tillsätt sedan matlagningsyoghurt, chiliflakes, svartpeppar och salt
6. Fördela i 4 stycken lertallrikar (om du inte har lertallrikar kan du använda en stor lergryta istället)
7. Ställ in i ugnen på 200 grader i 20 min och servera med somunbörd och färsk persilja

Ingredienser att handla på plivitshop