Zlatni Puder
Meggle
Kulac
6 portioner |
1 timma och 30 minuter |
Recept
Kulac är ett albanskt bröd som oftast äts vid högtider. Man brukar baka in en peng i brödet och när det är dags att äta brödet, bryter alla som sitter runt bordet loss en brödbit. Personen som får pengen får sedan i uppgift att gå till kyrkan för att skänka den.
Ingredienser
800 gr Zlatni puder vetemjöl
500 gr Meggle yoghurt
2 ägg
1 dl neutral olja
2 msk smör
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
En nypa salt
Gör så här
1. Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver
2.Tillsätt yoghurt, olja och äggen och knåda till en deg
3. Låt degen jäsa i en timmer
4. Sätt ugnen på 200 grader
5. Smörj formen/formarna med smält smör
6. Lägg i brödet i en brödform och picka brödet med en gaffel
7. Pensla med smält smör
8. Baka i ugnen i cirka 40 min
Tips: Då detta bröd inte innehåller jäst är brödet mer kompakt och behöver därav lite extra kärlek. Låt brödet jäsa någon timme innan du ställer in det i ugnen. När brödet bakas i ugnen kan man även lägga på lite ugnsfolie för att förhindra att brödet blir bränt på ytan.