Natura
Vegeta
Zlatni Puder
Gravce tavce
4 portioner |
1 timma |
Recept
En klassisk rätt från Makedonien på ugnsbakade bönor. För bäst resultat använder vi oss av torkade Tetovac vita bönor, tänk på att dessa behöver stå över natten så denna rätt kräver lite planering. Diadonnas recept.
Ingredienser
450 g Natura vita bönor Tetovac torkade
1,3 liter vatten
1 msk salt
2 gula lökar
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
3 msk solrosolja
3 msk Vegeta söt paprikapulver
1 msk Vegeta Allkrydda
3 msk Zlatni Puder vetemjöl
ev. salt
färsk persilja
Gör så här
1. Lägg bönorna i blöt över natten. Häll av vattnet och lägg över bönorna i en större kastrull. Fyll på med 1,3 liter nytt vatten och salt.
2. Skala en lök och skär i halvor. Dela paprikan i halvor och plocka bort skaftet. Lägg ner grönsakerna i kastrullen. Koka tills bönorna är mjuka, ca 40 minuter. Om vattnet skummar sig i början, ta bort det.
3. Häll av vattnet i en bunke och spara det. Lägg över bönorna i en stor ugnsfast form.
4. Plocka ut den kokta löken och paprikan. Hacka ner och lägg i en stekpanna med solrosolja i. Fräs ihop med en hackad lök och vitlök.
5. Sänk värmen och tillsätt paprikapulver och Vegeta. Lägg i mjölet och rör om ordentligt. Häll i lite av det kokta bönvattnet. Rör om och häll över bönorna. Tillsätt ytterligare kokt vatten så bönorna täcks, ca 8 dl sammanlagt.
6. Baka i mitten av ugnen på 200 grader i ca 45 minuter eller tills vattnet kokat in.
7. Toppa med färsk persilja och servera!