Plivit

 

Meggle

 

Podravka

 

Cevapi/cevapcici

2 portioner | 

30 minuter | 

Recept

En klassisk rätt som dessutom är Bosnien & Hercegovinas nationalrätt. Cevapcici även kallade cevapi är kan liknas vid järpar och äts traditionellt tillsammans med somunbröd, kajmak som är en typ av syrad grädde och rå gullök. En klick ajvar är också gott till. Cevapcici bör stekas eller grillas och man behöver inte tillsätta extra fett vid tillagning. Sarajevo varianten kan till formen liknas som järpar och har en mildare smak än Banja Luka varianten som innehåller vitlök och har en annan form.

Ingredienser

400 g Plivit cevapcici eller Brajlovic Sarajevo cevapcici- eller Banja Luka cevapcici
1 förpackning Plivit somunbröd
Meggle Kajmak (syrad grädde)
Podravka Ajvar

Tunt skivad gullök

Gör så här

1. Tina cevapi en stund innan stekning, har man bråttom går det fint att tillaga dem frysta också.
2. Om man inte grillar utomhus så stek i stekpanna alt. en grillpanna för bäst resultat. Tillaga inte i ugnen!
3. Cevapi ska vara helt genomstekta och ska stekas i sitt egna fett, tillsätt alltså inget extra fett. 
4. Värm på somunbröd i mikron och skär brödet i två bitar.
5. Fyll varje bröd med cevapi, servera direkt tillsammans med kajmak och ajvar.

Ingredienser att handla på plivitshop