Kraš
Bovetepannkakor
4 portioner |
30 minuter |
Recept
Veganska och mättande pannkakor, perfekt som helgfrukost
Ingredienser
Pannkakor
150 g bovetemjöl
300 ml mandelmjölk (alternativt kokosmjölk)
2 msk smält kokosolja
1 mogen banan
1 msk krossade linfrön
1 msk tahini
1 msk bakpulver
1 Bourbon vaniljsocker
En nypa kanel
En nypa salt
Karamelliserade bananer
2 bananer
2 msk brunt socker (alternativt kokossocker)
2 msk kokosolja
1 msk rum
Bajaderasås
10 stycken Bajadera
2 msk kokosolja
Toppa med:
Skivad Bajadera
Chokladströssel
Gör så här
1.Mät upp bovetemjöl i en bunke, tillsätt bakpulver, vaniljsocker, lite salt och kanel samt linfrö (använd krossade linfrö eller mixa hela linfrön) och blanda allt.
2.Tillsätt mandelmjölken till dem torra ingredienserna och blanda väl. Tillsätt därefter tahinin och smält kokosolja och blanda igen. Du ska få en tjock och fin smet.
3.Använd en gaffel och gaffla bananen i en separat skål. Bananen ska inte bli helt mosig utan låt det vara kvar lite bitar. Häll över bananen till smeten. Låt smeten vila i ca. 30 min. Pannkakor gjorda på bovetemjöl blir mycket bättre och kompaktare om man låter smeten vila en stund innan man steker på dem.
4.Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite kokosolja.
5.Häll upp smeten med en sked/slev i pannan alternativt med en soppslev i en varm stekpanna. I detta recept är varje pannkaka beräknad att vara ca 10 cm i diameter. Stek 2–3 stycken åt gången eller så många som får plats i stekpannan.
6.Låt pannkakorna stekas ordentligt utan att bli brända såklart, ca 4-5 min (beroende på värme och stekpanna, håll koll) innan det är dags att vända pannkakorna och steka dem ytterligare 1-2 min. Det är lättare att vända pannkakorna om dem fått en yta innan. Tillsätt kokosolja vid varje ny stekning och upprepa tills alla pannkakor är stekta.
7.Torka av stekpannan och karamellisera bananerna i samma stekpanna. Hetta upp pannan och tillsätt två matskedar kokosolja och skär ner bananerna. Stek i ca. 2-3 min på varje sida och tillsätt det bruna sockret (alternativt kokossocker) tills dem fått en fin gyllenbrun stekyta. Tillsätt rum på slutet och låt det steka 2–3 min ytterligare tills alkoholen dunstar bort (alternativt kan man flambera bananerna).
8.Bajaderasås: skär Bajadera i tunna skivor och lägg i en skål, smält över ett vattenbad. Tillsätt två matskedar kokosolja när Bajaderan börjar smälta och blanda ihop till en slät smet. Stäng av värmen men låt smeten vara kvar över vattenbadet så såsen håller sig flytande.
9.Montering: bygg pannkakorna på höjden, använd ca 4–5 st. pannkakor per person. Bred/droppa ut ett tunt lager av Bajaderasåsen mellan varje pannkakslager och toppa med 2–3 st. karamelliserade bananskivor och fortsätt så mellan varje lager. Toppa den sista pannkakan med mer Bajadera sås, 3 stycken karamelliserade bananskivor, chokladströssel och ett par tunt skivade Bajadera praliner. Servera direkt.