Plivit

 

Baklava

10 portioner | 

45 minuter | 

Recept

Ett klassiskt recept på baklava, filodegskaka med valnötter.

Ingredienser

500 g Plivit filodeg
500 g valnötter
1 citron
500 ml vatten
1 kg socker (sockermängden går att justera om man vill ha baklavan mindre söt)
200 gr smör

Gör så här

1. Förbered sockerlagen: häll upp 500 ml vatten och tillsätt 500 g socker, låt koka upp i ca 10 min. Låt svalna.
2. Förbered fyllningen genom att finhacka valnötter antigen för hand eller med hjälp av en matberedare. Blanda valnötterna med resterande 500 g socker.
3. Förbered filodegen genom att skära ut en stor cirkel om du har en rund bakform.
4. Smörj bakformen med smält smör. Lägg på två filodegsark och smör med ytterligare smör. Häll över lite av fyllningen. Upprepa detta tills fyllningen är slut.
5. Skär baklavan innan du gräddar den.
6. Grädda i ca 30 min på 200°C.
7. Häll över sockerlagen medans baklavan fortfarande är varm.
8. Låt stå och svalna innan servering.

Ingredienser att handla på plivitshop