Plivit
Äppelpita
8 portioner |
30 minuter |
Recept
Filodegskaka med äpple och kanel
Ingredienser
6 st röda äpplen
2 msk smör
1 tsk kardemumma
1 msk kanel
2 msk socker
300 g Plivit färsk filodeg
Neutral olja till pensling
Sockerlag
500 ml vatten
1,5 dl socker
1/2 citron
Gör så här
Sockerlag
1. Koka upp vatten, socker och saften från en halv citron
2. Låt små puttra i 20 min, låt sedan svalna Äppelfyllning
1. Riv äpplen med ett rivjärn (riv på den grövre sidan av rivjärnet)
2. Smält 2 msk smör i en kastrull, tillsätt kardemumma samt kanel
3. Tillsätt de rivna äpplena samt 2 msk strösocker
4. Låt småputtra i 5 min
Montering:
1. Pensla varje filodegsark med olja och lägg ihop dem två och två
2. Lägg en sträng äppelfyllning 3 centimeter från kanten och rulla sedan filodegen till en rulle, upprepa tills du har 3 stycken rullar.
3. Dela rullarna i mindre bitar och placera i en smord form (smörj formen med neutral olja)
4. Pensla sedan även de små rullarna med olja och grädda i ugnen i cirka 23 - 30 min till de är gyllene.
5. Häll sockerlagen över filodegs rullarna direkt när du tar ut dem från ugnen och låt rullarna suga upp all sockerlag
6. Servera