Plivit

 

Äppelpita

8 portioner | 

30 minuter | 

Recept

Filodegskaka med äpple och kanel

Ingredienser

6 st röda äpplen
2 msk smör
1 tsk kardemumma
1 msk kanel
2 msk socker
300 g Plivit färsk filodeg
Neutral olja till pensling
 

Sockerlag
500 ml vatten
1,5 dl socker
1/2 citron

Gör så här

Sockerlag
1. Koka upp vatten, socker och saften från en halv citron
2. Låt små puttra i 20 min, låt sedan svalna Äppelfyllning


1. Riv äpplen med ett rivjärn (riv på den grövre sidan av rivjärnet)
2. Smält 2 msk smör i en kastrull, tillsätt kardemumma samt kanel
3. Tillsätt de rivna äpplena samt 2 msk strösocker
4. Låt småputtra i 5 min

Montering:
1. Pensla varje filodegsark med olja och lägg ihop dem två och två
2. Lägg en sträng äppelfyllning 3 centimeter från kanten och rulla sedan filodegen till en rulle, upprepa tills du har 3 stycken rullar.
3. Dela rullarna i mindre bitar och placera i en smord form (smörj formen med neutral olja)
4. Pensla sedan även de små rullarna med olja och grädda i ugnen i cirka 23 - 30 min till de är gyllene.
5. Häll sockerlagen över filodegs rullarna direkt när du tar ut dem från ugnen och låt rullarna suga upp all sockerlag
6. Servera

Ingredienser att handla på plivitshop